poniedziałek, 31 marca 2014

Wrapy z kurczakiem, czosnkowo-bieluchowym smarowidłem i warzywami

Te wrapy to jedno z kilku dań, które robiłam już na studiach i które przetrwały w moim jadłospisie do dziś :-) Oprócz wrapów została w nim np. szybka i prosta, acz mało naturalna i odżywcza, zupa pomidorowa na bazie bulionu z kostki i przecieru pomidorowego, która jest ukochaną zupą pomidorową mojej siostry. Cały czas mam w głowie też makaron-wstążki z naleśników z sosem borowikowym i natką, z tym, że sos borowikowy, który robiłam na studiach był z torebki. Wyzwanie polega na tym, żeby zrobić taki sos nie z torebki, za co nie mogę się jakoś zabrać.

Wrapy są proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Moim zdaniem bardzo fajne na wiosnę czy lato. Myślę, że mogłyby fajnie sprawdzić się jako przekąska na imprezę, pod warunkiem, że (1) albo wszyscy jedzą (bo czosnek), (2) albo zastępujemy czosnek np. świeżymi ziołami. Ja dodałam pomidora i sałatę, ale równie dobrze można dodać jeszcze np. czerwoną cebulę, a zamiast pomidora ogórek lub paprykę.

Wrapy z kurczaskiem, czosnkowo-bieluchowym smarowidłem i warzywami

Składniki (dla 2 osób, jeśli nic innego nie jemy, lub dla 4, jeżeli to tylko przystawka/wstęp):
  • ok. 300g piersi z kurczaka (u mnie zagrodowy, 300g to dwie piersi z kurczaka zagrodowego; w przypadku takiego kurczaka faszerowanego sterydami 300g to może być jedna pierś albo nawet mniej niż jedna pierś…)
  • 1 duży pomidor
  • 4 garści sałaty (u mnie roszponka, ale można też dodać np. miks różnych sałat albo lodową, aczkolwiek najlepiej wymieszać ją z innymi liśćmi, bo wprawdzie fajnie chrupie, ale smaku nie ma)
  • 1 łyżeczka orientalnej przyprawy do mięsa (u mnie mieszanka Al. Fex Ras-el-Hanout, kupiona w Kuchniach Świata, ale mieszanka przypraw do kebaba kupiona w supermarkecie też będzie dobra)
  • 1 serek Bieluch, naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • 4 placki do wrapów

Przygotowanie:
  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z farfocli i kroimy w niedużą kostkę
  2. Tak przygotowane mięso doprawiamy 1 łyżeczką przyprawy orientalnej, 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy
  3. Czosnek obieramy, miażdżymy w prasce do czosnku i dodajemy do Bielucha, a następnie doprawiamy Bielucha solą i pieprzem do smaku i wstawiamy na chwilę do lodówki
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone i doprawione mięso i obsmażamy na złoty kolor
  5. Po usmażeniu mięsa zdejmujemy je z patelni, wyłączamy „ogień”, wycieramy patelnie ręcznikiem papierowym
  6. Myjemy i kroimy pomidory
  7. Na wciąż jeszcze ciepłej patelni układamy placek do wrapów, lekko podgrzewamy (ciężki temu nieco zmięknie), zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu
  8. Każdy placek smarujemy ¼ czosnkowo-bieluchowego smarowidła, na smarowidle rozkładamy sałatę, kawałki pomidora i ¼ kostek kurczaka
  9. Następnie zwijamy (ja zwinęłam tak jak krokiety, czyli najpierw zagięłam do środka przeciwległe brzegi, a następnie zwinęłam w rulon), można przekroić każdy wrap na pół, żeby było widać nadzienie, i serwujemy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz