poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa porowo-jabłkowa Małgosi

Kolejny ciekawy kulinarny wynalazek, również z przepisu od koleżanki z pracy, ale tym razem nie od Ewy, ale od Małgosi :) Z Małgosią często ucinamy sobie pogawędki o gotowaniu, wymieniając się wrażeniami z konsumpcji różnego typu dań, od wielu miesięcy noszę się z zamiarem wypróbowania bobu z chorizo z jajkiem sadzonym, które przygotowuje jej mąż. Z wypróbowaniem zupy z jej przepisu poszło szybciej (minął chyba tylko tydzień, od momentu, w którym zdradziła mi przepis, do momentu, w którym go wypróbowałam ;), bo składniki są ogólno dostępne przez cały rok (teraz próbuję zwalić winę za to, że nie wypróbowałam tego dania z bobem, na dostępność świeżego bobu tylko przez kilka tygodni w roku ;). Zupa ma ciekawy smak, mi smakowała, ale przez niektórych może zostać uznana za... kontrowersyjną? Małgosia lubi zaskakiwać nią swoich gości, którzy próbują zgadywać, co też może być w tej zupie, że tak smakuje. Niemniej jednak polecam spróbować choć raz :) A osobom preferującym klasyczne smaki z całego serca polecam zupę porowo-ziemniaczaną.

Zupa porowo-jabłkowa Małgosi

Składniki (dla 4-5 osób):
  • 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 2 duże pory
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego, wołowy będzie zbyt intensywny)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 100ml śmietanki (u mnie bez), świeży tymianek (mój dodatek)
Przygotowanie:
  1. od porów odkrajamy zieloną część, białą część myjemy, kroimy w plastry (nie muszą być cienkie, bo zupa będzie później miksowana)
  2. na dno garnka, w której będzie gotowana zupa, wrzucamy masło i rozpuszczamy
  3. do garnka dorzucamy pokrojone pory, posypujemy szczyptą soli i dusimy do miękkości
  4. w międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa i jabłko, a następnie siekamy
  5. gdy por będzie miękki, dorzucamy pokrojone warzywa i jabłko, dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy, aż kawałki warzyw będą miękkie, a kawałki jabłka będą się rozpadały
  6. miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę (opcjonalnie) i doprawiamy solą i pieprzem
  7. zupę rozlewamy do miseczek/talerzy  i posypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz