poniedziałek, 7 stycznia 2013

Brokuły z czosnkiem z przepisu Wybranka

Prosty przepis na smaczny dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych, np. do steków - brokuły z czosnkiem wymyślone przez Wybranka. Wystarczą brokuły, trochę masła, odrobina oliwy i czosnku, e voila. Co tu dużo mówić ;)

Brokuły z czosnkiem
Składniki (dla 2 osób):
  • 1 mały brokuł lub 1/2 dużego
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do osolenia wody
Przygotowanie:
  1. brokuł umyć i podzielić na różyczki
  2. zagotować i posolić wodę
  3. wrzucić różyczki brokuła do wrzątku i gotować 3-5min (do uzyskania stanu al dente, przy zachowaniu żywego, zielonego koloru)
  4. odcedzić brokuły na sitku/cedzaku
  5. w tym samym garnku, w którym gotowały się brokuły, rozpuścić masło z oliwą
  6. czosnek obrać i drobno posiekać
  7. wrzucić czosnek do garnka z rozgrzanym tłuszczem i przez chwilę (krócej niż minutę, kilkadziesiąt sekund), podsmażyć (uwaga, żeby czosnek się nie spalił, bo całość będzie gorzka)
  8. zdjąć garnek z ognia i przełożyć do niego odcedzone różyczki brokuła
  9. obtoczyć różyczki w maślano-czosnkowym sosie, delikatnie podrzucając
  10. można też ułożyć brokuły na talerzu i polać je sosem
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz