wtorek, 30 października 2012

Niezamierzenie niechlujna zupa z dyni

Kończąc gotowanie tej zupy, odkryłam, że mój blender, który chciałam wykorzystać do rozdrobnienia kawałków dyni pływających w zupie, nie działa. Mam pewne podejrzenia co do przyczyny tej blenderowej niemocy i podejrzewam, że wiedzę na temat tej przyczyny może posiadać Wybranek, ale mniejsza z tym. Wobec braku możliwości "zblenderowania" zupy, musiałam poradzić sobie inaczej - w końcu stanęło na zupie w stylu "rustykalnym", czyli niechlujnym ;) Ale niezamierzenie niechlujnym, bo przecież zamiar był taki, żeby była schludna i elegancka, jak krem z dyni :)

Zupa z kawałkami dyni, doprawiona gałką muszkatołową

Składniki (dla 4-5 osób):
  • ok. 1,5-kilogramowy kawałek dyni (u mnie 1/8)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • zestaw włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2-3 łodyżki natki, 1 opalona cebula bez skórki)
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka, starty parmezan i uprażone na patelni pestki dyni
  • 1,5 litra wody
Przygotowanie:
  1. włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5l wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie, a następnie przecedzamy bulion
  2. w innym garnku rozgrzewamy oliwę na niewielkim ogniu
  3. obieramy cebulę i czosnek i drobno siekamy, a następne podsmażamy przez kilka minut
  4. obieramy dynię ze skóry i usuwamy miękki "środek" oraz pestki
  5. dynię kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem
  6. podsmażamy razem przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  7. następnie doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blenderujemy (jeśli mamy działający blender) do uzyskania kremu lub rozgniatamy część kawałków dyni widelcem (jeśli nie mamy działającego blendera ;)
  8. podajemy z natką, parmezanem i prażonymi pestkami oraz pieczywem/grzankami
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz