sobota, 16 czerwca 2012

Moja sałatka "forever summer", z polskim camembertem i winogronami

Staram się jeść sezonowe produkty. Był sezon na szparagi - często sięgałam po szparagi (choć na blogu tego nie widać, bo nie wystarczało mi samozaparcia, żeby zrobić zdjęcia szparagowym daniom przed ich zjedzeniem, a potem jeść je na zimno...). Jest sezon na truskawki - zajadam się truskawkami (głównie w najprostszej formie, czyli świeże truskawki bez dodatków, umyte...lub nie; podobno z piaskiem smakują lepiej ;). Mają tę zaletę, że są niskokaloryczne i mają dużą zawartość wody - można je więc jeść prawie bezkarnie. Właśnie zaczyna się sezon na czereśnie, które obok moreli są moimi ulubionymi owocami - czereśniom również nie odpuszczę (dziś lub jutro mam np. plan upieczenia sernika z czereśniami, jest super, czereśnie nadają serowi fajnego aromatu, a ich kolor ładnie komponuje się z bielą sera :).

Niemniej jednak przy całej tej letniej obfitości sezonowych owoców mam czasami ochotę na odstępstwo od zasady jedzenia sezonowych produktów i sięgam po składniki, które albo są dostępne przez cały rok, albo sezon na nie przypada w zupełnie innej części roku niż ta, którą akurat mamy. Tym razem padło na składniki dostępne przez cały rok - polski ser camembert z mleka krowiego, różowe winogrona, sałata, orzechy włoskie, sok z cytryny i oliwę. Z tych składników o różnych porach roku przygotowuję sałatkę, która sprawia, że myślami przenoszę się do lata. Stąd taka robocza nazwa "forever summer", jak seria przepisów zaprezentowanych przez Nigellę Lawson w jednej z jej książek.

Moja sałatka "forever summer"

Składniki (na porcję dla 1 osoby):
  • 1/2 małego polskiego sera camembert z mleka krowiego (prawdziwe francuskie sery camembert też się nadają, ale mi ta sałatka zdecydowanie bardziej smakuje z polskim; mały camembert = ok. 120g)
  • 10 owoców różowego winogrona (alternatywnie można użyć białego winogrona; odmiana rodzynkowa też będzie ok)
  • 1 duża garść sałaty (może być miks sałat)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. na talerzu rozsypujemy sałatę, skrapiamy są sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy, mieszamy
  2. owoce winogrona przekrajamy na pół i układamy na doprawionej sokiem i oliwą sałacie
  3. ser kroimy w dowolne kawałki i rozkładamy na sałacie i winogronach
  4. całość posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy drugą łyżką oliwy
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz