sobota, 31 marca 2012

Wiosenna sałatka z kozim serem podpatrzona "U Kucharzy"

Tegoroczną kolacją urodzinową spędziłam w towarzystwie Wybranka w warszawskiej restauracji "U Kucharzy", prowadzonej przez braci Gessler. Mieści się ona w budynku dawnego Hotelu Europejskiego, graniczącego z jednej strony z Placem Piłsudskiego, a z drugiej Krakowskim Przedmieściem. Restauracja ta ma wystrój a la "od kuchni" - białe kafelki, proste sprzęty, otwarta kuchnia, w której uwijają się kucharze. A na sali praktycznie nieustający gwar. I kelnerzy jak sprzed lat (prawie tacy, jak w filmie "Zaklęte rewiry" ;). "U Kucharzy" serwuje smaczne, tradycyjne dania kuchni polskiej. Takie domowe obiadki i kolacyjki. Proste, uczciwe jedzenie. Było to ulubione miejsce na lunch (20 zł za zupę, II danie i deser) moich koleżanek i kolegów z pracy, gdy siedziba naszego pracodawcy mieściła się nieopodal tej restauracji.

Częścią mojego urodzinowego posiłku "U Kucharzy" była sałatka z kozim serem ze świeżych warzyw, twarogu koziego doprawionego ziołami i z dressingiem na bazie octu balsamicznego. Taki wiosenny zestaw. W oczekiwaniu na wiosnę za oknem, podjęłam próbę skopiowania tej sałatki. Przyznaję, identyczna nie wyszła, ale i tak była dobra, więc cel został osiągnięty ;) Polecam.

Wiosenna sałatka z kozim serem

Składniki (porcja dla 1 osoby):
  • 5-6 liści zwykłej sałaty
  • kilka pasków świeżej papryki
  • 2 rzodkiewki
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ok. 2 czubate łyżki twarożku koziego (1/2 opakowania małej roladki)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych ziół (u mnie świeży tymianek)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki
  2. pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić (jeśli ktoś woli ze skórką, ok)
  3. rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki
  4. paprykę umyć, odkroić kilka pasków, paski przekroić na pół
  5. posiekać zioła
  6. serek kozi wymieszać z tymiankiem (lub np. natką), doprawić solą i pieprzem, uformować we "wrzecionka" za pomocą 2 łyżeczek (albo i nie ;)
  7. oliwę wymieszać z octem balsamicznym i doprawić
  8. sałatę ułożyć na talerzy, polać dressingiem, wymieszać
  9. na sałacie ułożyć resztę warzyw i ser, po wierzchu posypać szczypiorkiem
I to tyle - smacznego :)

2 komentarze:

  1. Fantastyczna! Taka jak lubię! Więc się częstuję;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i częstuj się do woli :)

    OdpowiedzUsuń